Tratament variceDr Diana Gheorghita
Tratament variceDr Diana Gheorghita
Tratament variceDr Diana Gheorghita
Tratament variceDr Diana Gheorghita

Ce sunt varicele?

Varicele sunt vene umflate și mărite care apar de obicei pe picioare. Ele pot fi albastre sau violet închis și sunt adesea nodulare, bombate sau răsucite în aspect. Venele varicoase se dezvoltă atunci când valvele mici din interiorul venelor încetează să funcționeze corect.

Varicele pot fi vizibile numai după ce venele s-au întins, dar pot însoți alte simptome.

Simptomele venelor varicoase includ:

 • Vene mari, denivelate
 • Picioare dureroase, grele și incomode
 • Gleznele și picioarele umflate
 • Piele uscată, mâncărime
 • Arsuri sau pulsații în picioare
 • Crampe musculare la picioare, în special noaptea
 • Roșeață sau erupție cutanată adesea confundată cu pielea uscată
 • Schimbări de culoare la nivelul pielii

Simptomele sunt de obicei mai agravate pe vreme caldă sau dacă ați stat în picioare pentru perioade lungi de timp.

Scleroterapia – tratamentul varicelor

Scleroterapia este o procedură medicală folosită pentru a elimina venele varicoase și venele păianjen. Medicul injectează ser fiziologic sau o altă substanță direct în venă. Sângele nu va mai curge prin venă, iar celelalte vene vor compensa.

Scleroterapia este de obicei o procedură ambulatorie care durează 30-45 de minute. Înainte de scleroterapie, ar trebui să evitați anumite medicamente (anticoagulante). Nicio loțiune nu trebuie aplicată pe picioare înainte de procedură.

Ce se întâmplă în timpul ședinței?

 1. Pentru procedură, te vei întinde pe spate cu picioarele ușor ridicate. După curățarea zonei de tratat, medicul va folosi un ac fin pentru a introduce încet o soluție în venă.
 2. Soluția, de obicei sub formă lichidă, funcționează prin iritarea mucoasei venei, determinând-o să se umfle și să blocheze fluxul de sânge. Unele soluții conțin un anestezic local numit lidocaină.
 3. În cele din urmă, vena va deveni țesut cicatricial și va dispărea. Uneori poate fi utilizată o versiune spumă a soluției, în special atunci când este implicată o venă mai mare.
 4. Poate exista o senzație ușoară de arsură sau crampe timp de câteva minute în timpul tratamentului venelor varicoase mai mari.
 5. Odată ce acul este retras, medicul aplică compresie și masează zona pentru a împiedica sângele să intre în vasul injectat și pentru a dispersa soluția.
 6. Un tampon de compresie poate fi lipit pe locul injectării pentru a menține zona comprimată în timp ce medicul trece la vena următoare.
 7. Numărul de injecții depinde de numărul și dimensiunea venelor tratate.

După scleroterapie (tratamentul varicelor)

 • Veți putea să vă ridicați și să vă plimbați imediat după procedură. Mersul și mișcarea picioarelor este importantă pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
 • Vi se va cere să purtați ciorapi compresivi sau bandaje – de obicei timp de aproximativ două săptămâni.
 • Majoritatea pacienților revin la activitățile lor normale în aceeași zi.
 • Este indicat să evitați exercițiile fizice intense timp de două săptămâni după procedură.
 • De asemenea, trebuie să evitați expunerea la soare. Inflamația cauzată de injecții combinată cu expunerea la soare poate duce la apariția unor pete întunecate pe piele, mai ales dacă aveți deja o nuanță închisă a pielii.

După scleroterapie, venele tratate tind să se estompeze în câteva săptămâni, deși ocazional poate dura o lună sau mai mult pentru a vedea rezultatele complete. În unele cazuri, pot fi necesare mai multe tratamente de scleroterapie.

Pentru a afla dacă scleroterapia este potrivit pentru dvs. vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon +40737036435

Încărcare...